Novi Heder 2021 001 1

Knjiga „Veštački mladež“ poslednje napisano i publikovano delo Milorada Pavića iz 2009, ponovo je među čitaocima.

Sumatra Mart 2023 00002

Izdavač Sumatra je štampao knjigu sa Pogovorom Mine Đurić.

Pre toga je pod naslovom „Veštački mladež. Tri kratka nelinearna romana o ljubavi“  objavila Matica srpska u Novom Sadu. Knjiga je prevedena na češki i ruski jezik, a Vulkan ju je u Izabranim delima štampao zajedno sa romanom „Drugo telo“ s obzirom da oba naslova („Drugo telo“ i „Veštački mladež“) spadaju među Pavićeve poslednje knjige

Izdavač Sumatra je reizdao šest dugo neobjavljivanih knjiga, pre svega Pavićeve pesme „Palimpsesti“, a potom i naslove „Zvezdani plašt“, „Mali noćni roman“, „Pozorište od hartije“, „Sedam smrtnih grehova“ i „Veštački mladež“.

Sumatra Mart 2023 00001

 

portal Praktika, 20. 12. 2022.

intervu jasmina mihajlovic naslovna

Jasminu Mihajlović ne možemo kratko predstaviti. Autorka više bestseler romana, putopisa; prevođena u inostranstvu, čitana u Srbiji; predstavnica jednog ženskog, fluidnog pisanja koje oštro secira društvo, ali i uživa u lepoti; uz to još i književna kritičarka i naučnica; biograf jednog od najznačajnijih srpskih pisaca, Milorada Pavića, kao i staratelj Legata Milorada Pavića nakon njegove smrti. Sa njom danas razgovaramo o književnosti, pisanju, o književnom životu sa Miloradom Pavićem i o kompleksnom radu na objavljivanju njegovih dela kod nas i u inostranstvu.

Pročitajte ceo intervju>>>>

NOVE KNJIGE MILORADA PAVIĆA NA SRPSKOM

Tokom 2022. godine, osim prevoda na španski, mađarski, kineski i ruski, obnovljena su mnoga izdanja Milorada Pavića na srpskom. Ukupno devet naslova! Pre svega, Vulkan je štampao kapitalno jednotomno delo „Sve priče“. Predgovor je napisao Goran Petrović.

Vulkan 2022 Sve Price

Kosmos je izdao romane „Unutrašnja strana vetra“, „Poslednja ljubav u Carigradu“ i „Predeo slikan čajem“.

Kosmos Izdanja 2022

Izdavač Sumatra je reizdao dugo neobjavljivane Pavićeve pesme „Palimpsesti“, a potom i knjige „Zvezdani plašt“, „Mali noćni roman“, „Pozorište od hartije“ i „Sedam smrtnih grehova“.

Sumatra Izdanja 2022 2

M Pavic 26 09 2022 001a

U Šangaju je izašlo novo izdanje Hazarskog rečnika  Milorada Pavića. To je četvrto izdanje ovog romana na kineskom jeziku.

Kao i obično, izdavačka kuća Šangaj translejšns pablišing haus (Shanghai Translation Publishing House)  knjigu štampa u luksuznom, običnom povezu i u elektronskoj formi.

Luksuzno izdanje je u kutiji, a sama knjiga je obogaćena ilustracijama bugarskog umetnika Jasena Panova (Yassen Panov) i pop-up kartonima srpske umetnice Anđele Srejić, inspirisanih likom princeze Ateh.

Kineska izdavačka kuća je do sada štampala osim Hazarskog rečnika  i Pavićeve knjige  Poslednja ljubav u Carigradu  i  Drugo telo.

Da podsetimo, Hazarski rečnik  je 2012. bio proglašen inostranom Knjigom godine u Kini.

Pavićeve knjige su do sada prevedene na 40 jezika. Jedini veliki jezik na koji do sada nije prevedena Pavićеva knjiga je arapski.

.

Galerija