Novi Heder 2021 001 1

Legat Milorada Pavića se poverava na čuvanje Biblioteci grada Beograda; intervju o Legatu

25 12 2021 001

Milorad Pavić je još 1992. godine zaveštao svoj Legat Gradu Beogradu. Od 2019. je rađeno na reviziji Ugovora iz 1992, jer je vreme pokazalo da je potrebno institucionalno i operativno staranje, te je Sekretarijat za kulturu grada Beograda organizovao rad na stručnom popisivanju građe (biblioteka, arhiva, umetnine), koje je rezultiralo decembra 2021. potpisivanjem revidiranog Ugovora između Grada Beograda (gradonačelnik Zoran Radojičić), Jasmine Mihajlović (supruga), Ivana Pavića (sin) i Biblioteke grada Beograda (direktorka Jasmina Ninkov).

U velikom poslu popisivanja zaostavštine su učestvovali Biblioteka grada Beograda, Arhiv grada Beograda, Muzej grada Beograda, Sekretarijat za kulturu na čelu sa sekretarom za kulturu Ivanom Karlom i njegovim zamenikom, Jovanom Jovanovićem.

Pravnom tematikom su se bavili timovi Skupštine grada, Sekretarijata za kulturu i Biblioteke grada Beograda.

*

U vezi sa Legatom Milorada Pavića, Jasmina Mihajlović je dala intervju Smiljani Popov, autorki serijala "Beograd za početnike".

"Oni danas koji vole i poznaju ovaj grad, ne poznaju ga na osnovu onoga što su u njemu videli ili dotakli. Njegov najveći i možda najlepši deo je onaj koji je netragom nestao, pa ga više nikada nećemo videti, snimiti ili dodirnuti. Ali, istoriji pripada i onaj njen nestali deo, koji se više nikada neće moći rekonstruisati, onaj deo istorije koji se nalazi u nama, a ne u svetu..." (Milorad Pavić)

Pavic 665x317

 Detaljnije>>>>>