Novi Heder 2021 001 1

ЛЕГАТ МИЛОРАДА ПАВИЋА

There is no translation available!

Перевод недоступен!


Скупштина града Београда је 1992. године основала Легат Милорада Павића. Он је смештен у Београду, на Дорћолу, у дому у којем је Павић живео са својом супругом Јасмином Михајловић, књижевницом. После његове смрти (2009), према уговору и оставинском решењу, старатељи над Легатом су осим Града, постали супруга Јасмина Михајловић која ће у Легату живети до своје смрти, и пишчев син Иван Павић, сликар. Потом власништво преузима Град Београд.

legat-jsmiljanski

Легат као правни појам подразумева да проучаваоци дела Милорада Павића имају приступ комплетној грађи која се налази у стану. Такође, у договору са Градом, Легат се за ширу јавност отвара током Дана европске баштине, које се сваке године одржавају крајем септембра.

Годинe 2015. на зграду у којој се налази Легат откривена је спомен-биста Милорада Павића, рад руског вајара Григорија Потоцког. Биста је реплика Павићевог споменика који се налази у Москви у Алеји светских великана (атријум Дома Иностране литературе).
Током Дана Београда у Москви (2017) приказан је видео-запис специјално рађен за ту манифестацију у тродимензионалној техници: Дани Москве - Легат Милорада Павића

Шире о Легату, видети на страницама:
Прес центар Удружења новинара Србије
Авант Арт Магазин