Novi Heder 2021 001 1

КЊИЖЕВНА МАПА СВЕТА, БАЛЕТ "ХАЗАРСКИ РЕЧНИК" У ЕСКОРИЈАЛУ, ИНТЕРВЈУ МИХАЈЛОВИЋЕВЕ НА СРПСКОМ И ЕНГЛЕСКОМ, ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ..

There is no translation available!

Перевод недоступен!


Мапа превођених писаца на свету. Србију представља "Хазарски речник" Милорада Павића.

m-pavic-18-09-2021-001

Извор: https://preply.com/en/d/most-translated-books--lp

ХАЗАРСКИ РЕЧНИК" У ЧУВЕНОМ ЕСКОРИЈАЛУ: Ансамбл Народног позоришта гостује са балетском представом на фестивалу у Мадриду

БАЛЕТСКА представа "Хазарски речник - Ловци на снове" у извођењу Народног позоришта гостује данас у главном граду Шпаније.

Наш ансамбл ће у Мадриду наступити у оквиру музичког фестивала Festival de Verano de Escorial, где ће имати част да изведу представу у вековном седишту шпанских краљева - Аудиторијуму у Ескоријалу.

Реч је о манифестацији која сваке године окупља уметнике из целог света, а ове 2021, први је фестивал који је отворио врата уметницима и публици.

Балет "Хазарски речник - Ловци на снове "премијерно је изведен на Великој сцени Народног позоришта у мају 2018. године, према роману Милорада Павића, у режији Ливије Пандур и кореографији Роналда Савковића. Музику за балет приредио је Мирослав Бако. Овај једночини балет, у копродукцији Народног позоришта и Мадленијанума, уједно, представља и омаж чувеном словеначком и европском позоришном редитељу Томажу Пандуру (1963-2016) који је драмску представу "Хазарски речник" поставио 2002. године на сцени београдског Сава центра.

Извор: https://www.novosti.rs/.../hazarski-recnik-cuvenom...

{youtube}UgnHB_Hde-c{/youtube}

*

У интервјуу објављеном на српском и енглеском, датом "Куриру", Јасмина Михајловић говори о успесима књига Милорада Павића у свету.

ЈАСМИНА МИХАЈЛОВИЋ ЗА КУРИР: Једина жеља ми је да ме сахране поред мог мужа Милорада Павића!

Нећу да прођем као Вида Црњански, која није могла, упркос многим залагањима књижевне заједнице, да буде сахрањена поред Милоша Црњанског. Светогрђе је одвајати ...

 

m-pavic-18-09-2021-003

Interview on English https://www.kurir.rs/.../jasmina-mihajlovic-za-kurir...

JASMINA MIHAJLOVIĆ FOR KURIR: My one wish is to be buried next to my husband, Milorad Pavić!

I dont want to have the fate of Vida Crnjanski, who despite the many efforts of the literary circles couldnt be buried next to Miloš Crnjanski. It is a sacrilege ...

*

У оквиру манифестације Дани европске баштине 2021.

ЛЕГАТ МИЛОРАДА ПАВИЋА

ПРОГРАМ У ТАШМАЈДАНСКОМ ПАРКУ

Посетиоци ће моћи да чују причу о споменику на Ташу који је стигао авионом “Миг” из Бакуа, о споменику Милораду Павићу у Москви у Алеји светских великана, о “руској” спомен-плочи на Легату на Дорћолу, и о имену библиотеке на Филозофском факултету у Новом Саду где је Павић био декан...

  • Место: Споменик Милорада Павића у Ташмајданском парку, окупљање око споменика
  • Термин: 24 . септембар 2021. петак у 18.00 часова и 1. октобар 2021. петак у 18.00 часова

 

*

  • У оквиру манифестације Дани европске баштине 2021.
  • ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА МИЛОРАДУ ПАВИЋУ ауторке Јелене Кесић.
  • Колаж текстова и фотографија посвећених нашем угледном књижевнику.
  • Од 15. септембра до 15. октобра 2021.
  • БИБЛИОТЕКА „ЛАЗА КОСТИЋ“ ЧУКАРИЦА
  • Радним данима 09.00‒19.00 часова.
  • Тургењевљева 5 Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript.