Novi Heder 2021 001 1

ДАНИ МИЛОРАДА ПАВИЋА ИЗМЕЂУ ДВА БОЖИЋА У БЕОГРАДУ

У част писца  Милорада Павића,  издавачка кућа „Космос“, која је оживела његова дела у новом облику, организује Павићеве дане који почињу у уторак и жуде до 7. јануара.

Проф. др Александар Јерков и  његови гости говориће о најбољим страницама своје прозе посетиоцима књижаре “Космос“ на Новом Београду.

04 01 2024 0003фото: Профимедиа

Прве вечери говориће писац и професор емеритус  Сава Дамјанов, Павовићев бивши асистент и наследник на том ресору, док ће сутра есејиста и теоретичар  Јовица Аћин говорити о свом раду. Професорка Мина Ђурић ће у четвртак говорити парфемом из Павићеве приче, а вече ће затворити његова животна сапутница  Јасмина Михајловић.

04 01 2024 0002фото: Приватна архива

Павићеви дани, одржани између два Божића, завршиће се последњим издањем Павићевог романа који се депонује на тајно место у библиотеци. Публика ће видети снимак књиге како се крије, а ко год да је пронађе наћи ће у њему запис пишчеве тајне.

04 01 2024 0004фото: Живота Симић

Милорад Павић био је песник, литерата, историчар књижевности, културе уопште, универзитетски професор, преводилац и академик. Његово дело  "Хазарски речник  - роман-лексикон у 100.000 речи" отворило је пут српске књижевности у свету. Такође из његовог пера настала су култна дела"Предео сликан чајем", "Последња љубав у Цариграду", "Гвоздена завеса", "Коњи Светог Марка".

Писао је бајке,  међусобне митове, традицију, стварне и потпуно измишљене историјске или псеудо-историјске изворе. Редитељ Драган Маринковић је екранизовао "Веџвуд прибор за чај" 1993. Павићеве текстове послужио је и за прављење стрипова.

Наредне године обележава се 15 година од смрти академика Милорада Павовића. Писац  је преминуо 30. новембра 2009. у Београду, у 81. години живота. Павић је Београду завештао све своје рукописе, књиге, архиве и библиотеку са хиљадама наслова. Споменик му се налази у срцу Београда, на Ташмајдану,  а сећање на њега чува Јасмина Михајловић

Извор- Курир