Novi Heder 2021 001 1

Милорад Павић и Јасмина Михајловић у Грузији и Азербејџану

 ЈАСМИНА МИХАЈЛОВИЋ КАО ПОЧАСНИ ГОСТ ОТВОРИЛА 17. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА У ТБИЛИСИЈУ

segment 1.1

 

Крајем маја Јасмина Михајловић је пет дана боравила у главном граду Грузије – Тбилисију, на позив издавачке куће „Интелекти“ који је у оквиру пројекта Павић на грузијском објавила укупно седам књига, пре свега реиздања књига Милорада Павића, као и књигу Михајловићеве, На обали Хазарског мора. Објављени су романи: Хазарски речник, Уникат, Друго тело, Предео сликан чајем, Последња љубав у Цариграду, Седам смртних грехова, а очекује се ускоро и излазак Унутрашње стране ветра и Кратке историје Београда. У овом издавачком подухвату је учествовало тринаесторо људи – преводиоци, уредници, дизајнери. Главни уредник пројекта Павић на грузијском је познати грузијски писац и добитник многих награда, Звиад Кваратсхелиа.

Gruzija azerbejdzan 001

Током целе посете Јасмину Михајловић су непрекидно пратили фотографи и новинари, као и уредница Гвантса Јобава, како би се од посете направила емисија и књига посвећена боравку ова два писца, Јасмине Михајловић и Милорада Павића - постхумно.

Михајловићева је посетила издавачку кућу „Интелекти“, разговаравши са целим колегијумом о књижевном стваралаштву ова два писца. Док је четвороминутни прилог за национални ТВ дневник снимљен испред манастира ван Тбилисија, који се уздиже изнад некадашње престонице Грузије, града Мтскхета.

Gruzija azerbejdzan 002Књижевно вече посвећено делу  Јасмине Михајловић На обали Хазарског мора одржано је у театру посвећеном филму и глумцима (Tumanishvili Film Actors Theatre), где је изведен и концерт Михајловићевој у част, са пијанисткињом Кетеван Цхкхартисхвили.

Gruzija azerbejdzan 003

С обзиром да је посета планирана током отварања 17. Међународног сајма књига у Тбилисију, почасном госту, Јасмини Михајловић, је припала част да отвори Сајам књига, заједно са Градоначелником Тбилисија и Министарком за културу Грузије. Халом је доминирао билборд са сликом књижевнг пара Павић – Михајловић. Потом је Јасмина на штанду „Интелектија“ потписивала своје и Павићеве књиге, које имају култни статус у Грузији.

Gruzija azerbejdzan 004

Приликом књижевне вечери одржане у Кући писаца Грузије, прелепој палати са вртом, Јасмина Михајловић је говорила о књижевном стваралаштву и животу М. Павића, а вече је пратио документарни филм о овом српском писцу.

 

Јасмина Михајловић је потом посетила и престоницу Азербејџана, Баку, где се и одиграва знатан део њене књиге На обали Хазарског мора и чијим је преведом заправо започела интернационална каријера ове књиге, која ће до краја године бити преведена на руски, а идуће године на кинески, при чему је Михајловићева већ добила званични позив за промоцију на Сајму књига у Шангају, октобра 2016.

У Бакуу је Јасмина Михајловић у званичној посети Српској амбасади обавестила амбасадора Србије, г. Небојшу Родића о посети Грузији, пријатељској земљи и Србије и Азербејџана.

http://www.baku.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1433312953&ucat=106&template=HeadlinesCir_thread

jasminaambasada