Novi Heder 2021 001 1

Nova autobiografska knjiga Jasmine Mihajlović ''Na obali Hazarskog mora''

na obali hazarskog mora v

U martu 2014. izašla je nova knjiga Jasmine Mihajlović "Na obali Hazarskog mora". Prvo se pojavilo englesko digitalno izdanje na Amazon Kindlu u prevodu Dragane Rajkov, a zatim i knjiga na maternjem jeziku koju je objavila Laguna.

Pred čitaocima je neobična autobiografska proza. Odevena u putopis po egzotičnom Azerbejdžanu i u niz privatno-javnih sećanja, ona govori o ljubavi dvoje srpskih pisaca koje ni smrt nije mogla rastaviti.

Pisana pitko, ponekad jetko, često setno, knjiga Jasmine Mihajlović Na obali Hazarskog mora upoznaće čitaoca kako izgleda Evrosong u Evroaziji, zašto se u Azerbejdžanu Kaspijsko more zove Hazarsko i kakvi su se čudesni događaji odigravali na granici dva kontinenta.

Četiri prozne celine koje čine ovu knjigu priredila je Jasmina Mihajlović, držeći se maštovitih, originalnih i neobičnih književnih igrarija Milorada Pavića, i vešto preplićući dva različita prozna rukopisa, svoj i Pavićev, u skladan kolaž i iznenađujuće pitku i svežu celinu.

„Hazarsko more nije nalik drugim zemaljskim morima i okeanima: ono je nalik moru snova, još više moru satkanom od Druge Stvarnosti, a najviše onom što uistinu jeste – MORU LjUBAVI. U takvim (i virtuelnim i realnim!) vremensko-prostornim koordinatama kreće se koautorski par ove knjige, koji predstavlja i njene glavne junake: tu Jasmina Mihajlović i Milorad Pavić nalaze svoj večni dom, jer i sama Ljubav se večno otelovljuje u Reči…“ - Prof. dr Sava Damjanov

Mediji o knjizi "Na obali Hazarskog mora"

Video-klipovi:

Emisija za Beograd TV Sky+ 2.4.2014.
Srbija ON Line TV K:CN 1 13.2.2013.
Emisija “Nešto novo” 4.5.2014.
Emisija “Portret plus TV Sky+” 19.5.2014; 21:46 - 28:38
Emisija “Ni crno ni belo” TV K:CN1 13.5.2014.

Štampani mediji:

Nedeljnik: Tajni život Milorada Pavića
Laguna: Intervju - Jasmina Mihajlović: Pavić je svuda više živ nego u Srbiji
Laguna: Intervju - Jasmina Mihajlović: Orem književnu njivu za dvoje